Freedom is the source from which all significations and all values spring.

Simone de Beauvoir

Følger nysgjerrigheten

Jeg husker ikke hva som gjorde at jeg ville lese om Tove Jansson (1914-2001), hun som fant opp Mummitrollet, men fant en biografi med stor skrift skrevet for barn og ungdom. Det digger jeg: å finne litteratur som er lett tilgjengelig. For noen år siden fant jeg serien “for begynnere” og leste for eksempel Jung for begynnere, Sartre for begynnere, Einstein for begynnere og Nietsche for begynnere. Bøkene er korte og i tegneserieform - og helt geniale. Det finnes mange flere i serien og du finner dem på biblioteket.

Men tilbake til Tove Jansson: jeg elsker blant annet staheten i Lille My, undringen og aleneheten i Snusmumriken og visdommen i Mummimamma. Jeg kjenner meg igjen i å ikke finne sin plass i skolen, som Tove Jansson. Og jeg synes hun var heldig som vokste opp i et kunstner-hjem og tett på naturen. Da hun ble voksen gjorde hun som hun ville. «Når man gjør det man vil, er hardt arbeidet det beste som fins», sa hun. Da jeg leste biografien var det ganske overraskende hvor mye av Mumiefigurene og historiene som er direkte hentet fra livet hennes. Det samme opplevde jeg da jeg leste biografien om Astrid Lindgren, Denne dag, et liv. En annen bok jeg anbefaler.

“Jeg elsker grenser. Skumring er grensen mellom dag og natt. Stranden er grensen mellom hav og land. Grenser er forventning: når begge er forelsket og ingenting er sagt. Grensen er å være underveis. Det er veien som er viktig.”

Mummitrollet ble for øvrig til da Tove ville tegne noe stygt - jeg husker ikke foranledningen. Hun tegnet det «stygge» trollet på veggen på ute-doen. Det var først mange år senere at hun husket den lille tegningen og videreutviklet den.

God jul

Tilbyr: Skrivecoaching